About us

Österhus Vänner, ÖV, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening med säte på Norderön mitt i Storsjön. Dess organ är årsmöte, stormöte och styrelse. Föreningen bildades 1996 men har anor från 80-talet. På Norderön har Österhus vänner en mindre vikingagård som är en rekonstruktion av en gård från vikingatiden. Huset byggde föreningen med hjälp av experter från Jamtli mellan -98 och 2000.

Vår målsättning är att främja och utveckla intresset för den vikingatida kulturen i Jämtland och att ta till vara medlemmars intresse och initiativkraft kring vikingatiden.

Utöver hus och mark har Österhus Vänner även en båt vid namn Hrafn. Hrafn byggdes 1989 utav Sivert Flöttum, Hrafnås, Norge. Österhus Vänner köpte in henne och alla hennes inventarier 1998 innan dess hade hon en egen förening som skapades när hon sommaren 1994 köptes in av medlemmar från Österhus vänner.

Dom senaste åren har hon fått ligga hos sin forne skeppsansvarige på Westanede, Norderön men före dess har hon bla legat i F4 båthamn, i Hovstan, i en maskinhall på Norderön men första sommaren låg hon vid Badhusparken.

Första åren så rullades hon in och ut på stockar när man skulle förflytta henne. Men 2004 tillverkads en trailer som hon numera ligger på vid vintervila.

Under ett kalenderår hos Österhus Vänner sker flera olika aktiviteter och evenemang inom ramen för vår förening. Något av det första som sker efter årsskiftet är Midvinterblotet. Det brukar hållas i januari-februari. Vi håller då gille och blotar för ett gynnsamt år. Under detta evenemang har vi också lekar och tävlingar under dagen som brukar vara väldigt roliga.

Vårstädning, stormöte och vårgille brukar kunna inträffa frampå vårkanten. Under senvåren/försommaren är det även dags att se till att Hrafn kommer i vattnet.

Vecka 29 är vår vikingavecka. Programmet kan skilja sig lite från år till år. Någon kväll under veckan samlas musikerna i föreningen och spelar och umgås. På torsdagen brukar det vara en dag med aktiviteter för barn. Fredagen är vikt för gille och jarlaval. Under lördagen är det ting, österhusrus, gille, fröjaval och jarlatal.
Under sommarfestligheterna brukar vi även hålla blot, antingen under fredagen eller lördagen.

Framåt hösten är det dags att vinterbona huset, och se till det är fint på marken.
Hrafn vill komma upp ur vattnet innan det blir för kallt.

Under oktober månad brukar vi hålla höstfest, ett gille där vi ibland har blot.

Vi brukar även ha aktiviteter utspritt under året. Några av dessa aktiviteter är hantverksträffar under höst- och vårtermin, segling med Hrafn under sommaren samt stormöten där vi samlas och pratar om till exempel vad vi har för mål och vad vi vill göra med huset och marken.